UNIEK MOOIE 4E EDITIE VAN A LOCAL SWIM WESTLAND


Op zaterdag 6 augustus 2022 was het druk in het water De Lee in De Lier. Bijna 600 deelnemers zwommen mee met de 4e editie van A Local Swim Westland. En wat voor een editie! Kippenvel en emotie wisselden elkaar af.

Om 11.30 uur zag het terrein er puntgaaf uit en stonden de vrijwilligers in de startblokken om de deelnemers te ontvangen die in 3 shifts aanmeldden. Na het openingswoord door de voorzitter van de Stichting ALS Westland Linda Slaghuis las Paula Jabben haar speciaal voor ALS geschreven gedicht voor. Burgemeester Bauke Arends sprak ook een woord tot de deelnemers en Martin Hoogslag van Reddingsbrigade Monster gaf de deelnemers veiligheidsinstructies mee voor in het water.

De warming up die daarna volgde was ontzettend leuk. Honderden oranje badjassen bewogen  enthousiast mee met de meiden van de Gym. Daarna vertrokken de bussen naar het starteiland van de Brede Lee waar een enorme gele opblaaseend opgesteld stond.

De speaker op het starteiland, Arthur Zuijderwijk, interviewde verschillende deelnemers en starters. Afgewisseld met muziek door Rob van Veen. Verschillende personen die uitgenodigd waren om een startschot te geven hebben een dierbare met de ziekte ALS, hebben zelf ALS of hebben een dierbare verloren aan de ziekte. Heel fijn dat zij er bij waren. Ook ambassadeurs van de Stichting ALS Westland losten een startschot en de directeur van de Stichting ALS Nederland.   

Het publiek op de kades van de Lee gaven de deelnemers een flinke steun in de rug. Zij moedigden aan, riepen naar bekenden in het water, hingen spandoeken uit en lieten hen even rusten als ze het moeilijk hadden. Muzikale groeten kwamen onder andere vanaf de kant door een grote delegatie van het Westlands Mannenkoor, Zeemanskoor Onder Zeil, De Troubadours, Niels van Geest met zijn draaiorgel en Peter Kruithof. De laatste zwom mee en ging uit het water om speciaal voor de aanwezige patiënten en hun partners een paar nummers te zingen.  

Bij de finish kregen de deelnemers een warm welkom door Rob Veenman en kregen zij trots hun medailles omgehangen. Na even bijgekomen te zijn op een speciaal voor hen ingericht deel van het terrein begaven ze zich tussen hun fans voor een knuffel, een drankje en een hapje. Het was een gezellige drukte in de grote tent met live muziek van W2 en DJ’s. Op het podium werden de snelste zwemmers in het zonnetje gezet en de top 3 van individuen en teams die de hoogste donatiebedragen hadden ontvangen. Dit waren de Malle Pietjes met hun unieke en grootse oud-ijzer inzamelactie, Team Sjaan, Sven & Rick, Jeanet van Holsteijn, Coen v.d. Ende en Joe Boers. De organisatie sprak speciale dank uit aan het Oranje Comité De Lier, Reddingsbrigade Haaglanden - Monster, Brandweer De Lier, Hoogheemraadschap Delfland, EHBO afdeling De Lier en dokter Blom, Adfysio en de grote groep vrijwilligers, de deelnemers en alle personen en bedrijven die gesponsord hebben.

Emotie bij het omhoog houden van de cheque van € 838.000,-. Heel belangrijk geld dat gebruikt zal worden voor onderzoek naar de oorzaak en mogelijke oplossing van de zenuw-spierziekte ALS en voor de kwaliteit van zorg en leven van patiënten nu. Samen sterker tegen ALS.

(De definitieve eindopbrengst van de 4e editie van A Local Swim Westland was € 851.000,-)

Westland was groots op 6 augustus 2022.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat hebben we met elkaar een bijzondere dag achter de rug. 
A Local Swim Westland 2018 was uniek en gaan we nooit meer vergeten.
 

“Het was een dag vol liefde, gezelligheid en ontroering” (een bezoeker)

Een aantal fotografen heeft op ons verzoek gefotografeerd, maar we kregen ook spontaan diverse leuke albums toegestuurd, onderstaande links brengt je naar de albums van de verschillende fotografen:

Koos Bommele  Jan Bongaards  Jarno van Bussel  

Michel Kort   Koos Ophorst     Jan Paans    

Hans Schelling  Westland report  

 

A Local Swim Westland 2018 was overweldigend!

Daar stonden de 700 deelnemers tijdens de opening om 13.00 uur op zaterdag 11 augustus jl. in hun witte badjassen, oranje badmutsen en oranje slippers. Klaar voor de start!

Na de opening door Linda Slaghuis (Stichting ALS Westland), Leonard van den Berg (hoogleraar experimentele neurologie in het UMC Utrecht Hersencentrum en coördinator van ALS Centrum Nederland) en mevrouw Marga de Goeij (oud-wethouder Gemeente Westland) volgde een spetterende warming up door de meiden van GYM Fitness Poeldijk waar de zwemmers massaal aan meededen. Per groep werden ze vervolgens in bussen van de Roo, Olympus en de Tuinderij naar het starteiland gebracht. Daar werden de deelnemers opgevangen door een groep vrijwilligers om hun badjassen en slippers in te leveren. Presentator Arthur Zuijderwijk hield bijzondere gesprekken met deelnemers en mensen die uitgenodigd waren om een startschot te verzorgen.

En dan de twee kilometer in de Lee. DJ Rob van Veen draaide bij iedere start het nummer ‘Power’. Want naast de fysieke power van de deelnemers was het vooral de mentale power die deze dag hoogtij vierde; met z’n allen iets willen betekenen tegen de zenuwspierziekte ALS! Eerst wennen aan het koude water, dan in je slag komen. De eerste 500 meter werden in de regel als de zwaarste ervaren. Aan vrijwel het einde van de Brede Lee volgt het keerpunt. Wat een verrassing voor de deelnemers dat precies op die plaats het Westlands Mannenkoor stond. Met nummers als ‘You’ll  never walk alone’, ‘Raise me up’ en ‘Kleine café aan de haven’ brachten zij veel gezelligheid en spirit voor de deelnemers.

De dikke haag toeschouwers aan de Kijckerweg lieten zich op dit deel van de route ook goed horen. Eenmaal de Heulbrug onderdoor en de helft van de route was afgelegd. Aangekomen in het water De Lee hadden veel bewoners gasten uitgenodigd om met elkaar de zwemmers aan te moedigen vanuit hun tuin. Een vriendengroep had een heel klein bootje mee het water in genomen zodat er vanaf de kades nog gedoneerd kon worden, door het heen en weer zwemmen hebben zij misschien wel 4 kilometer afgelegd. Bij Kijckerweg nr. 62 stond de band Harmich Herrie in de tuin, aangeboden door een groep uit Heeswijk Dinther die een echtgenoot en vriend aan ALS hebben verloren. De lekkere beat van DJ Hoogerbrugge gaf de zwemmers ook een duwtje in de rug.

Het gebied rondom de Sportlaanbrug was ook erg druk. Hier ging even voor vier uur ook de Jeugdswim van start. Veel ouders hadden met hun kinderen getraind en zwommen 500 meter met hen mee, maar niet voordat ook zij een goede warming-up hadden gedaan op het veld van de Scouting. Genodigde patiënten en hun partners zaten op het terras bij de Rank, een A1 locatie zo direct aan het water. Daar werden ze verrast door een eenmalig optreden van de Bloes Brodders ‘Everybody needs somebody’. Ook bij De Bongaard had je uniek zicht. Het was een lange sliert van mensen, vaak rijen dik, die zich langs het water hadden opgesteld en de zwemmers door de Lee heen brulden en klapten. Bij de Kerklaanbrug was het ook een drukte van jewelste waar Zeemanskoor Onder Zeil stond opgesteld. Vanaf dat punt nog 250 meter naar de finish bij de Bleijenburgbrug. Inmiddels stonden op het grote podium De Maxima’s klaar voor de afterparty. Maar eerst aan presentator Rob Veenman de eer om de laatste meters van de zwemmers te zien, hen naar binnen te supporten en een eerste reactie te vragen. Vol trots namen de zwemmers de medaille in ontvangst.

Hebben we alles verteld? Nee, bij lange na niet. De sfeer langs de Lee en op de finishlocatie is bijna niet na te vertellen. Westland knuffelde er op los. Iets wat je niet vaak in onze regio ziet in zo grote getale. Een zoen op de wang als felicitatie, een omhelzing omdat iemand het moeilijk had. Wat een dag.

De snelste zwemmer was Maarten Bakker in een tijd van 00.31.04. Het team met het hoogste donatiebedrag was team De Malle Pietjes. Wekenlang struinden zij het Westland af op zoek naar oud-ijzer. Daarnaast hadden zij een zeer succesvolle veiling georganiseerd waarmee hun teamtotaal op € 83.513 uitkwam. Joey van der Burg had het hoogste individuele sponsorbedrag bij de volwassenen en Lisa Ketelaars had het hoogste donatiebedrag bij de jeugd.

Alle deelnemers kregen een gezonde maaltijd aangeboden door Koppert Cress die door iedereen bestempeld werd als ‘waanzinnig lekker’. Het Oranje Comité van De Lier was ook dit jaar zo gastvrij geweest om hun locatie beschikbaar te stellen en de heren hebben volop geholpen om alles op de juiste plaatsen te krijgen, Brandweer post De Lier heeft vooraf De Lee afgestruind naar scherpe voorwerpen en zorgde voor een heerlijke douche in de GOE. Onmisbaar was de inzet van 26 man Reddingsbrigade Monster die zeer nauwlettend de zwemmers in de gaten hield en nazorg verleend heeft aan zwemmers,

AdFysio die hun hele pand beschikbaar stelde als uitvalsbasis voor alle hulpdiensten en 700 goodies hebben verzorgd. Veel dank aan dokter Blom en EHBO, tevens aan ‘t-Centrum en de eigenaar van Hoofdstraat 117 voor het beschikbaar stellen van omkleedruimte, de bedrijven Hoedbouw, Kroes en van Dijk en Korteland voor de in- en uitloopplanken en de start- en finishbogen. Trefzeker en PE-Sound hebben het gezellig gemaakt door inrichting en licht & geluid. Niet te vergeten alle beschikbaar gestelde producten en artikelen voor de zwemmers zoals o.a. de bananen, sportdrank & Powerkoeken.

DANK aan de 130 vrijwilligers die met heel veel enthousiasme door hun onmisbare inzet alles mogelijk maakten en aan alle zwemmers, de partners en sponsoren die met elkaar zorgden voor een geweldig eindbedrag. SAMEN ZIJN WE STERKER TEGEN ALS! Studio Stolze heeft de hele dag gefilmd en de compilatie is komend weekend te zien op de WOS. De organisatie bedankt iedereen die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan deze waanzinnige dag. 

Heb je mooie, leuke of ontroerende momenten meegemaakt tijdens A Local Swim Westland 2018 of tijdens een van de eerdere edities? Dan zouden we het super vinden als je die met ons wilt delen. Mailen kan naar linda@alswestland.nl  |

 

 Vind hier de uitslagen van A Local Swim Westland 2018 

 

Een aantal fotografen heeft op ons verzoek gefotografeerd, maar we kregen ook spontaan diverse leuke albums toegestuurd, onderstaande links brengt je naar de albums van de verschillende fotografen:

Koos Bommele  Jan Bongaards  Jarno van Bussel  

Michel Kort   Koos Ophorst     Jan Paans    

Hans Schelling  Westland report  

___________________________________________________________________________________________


Samen zwemmen is samen sterk voor een toekomst zonder ALS!

Na het grote succes van de eerste editie organiseerde Stichting ALS Westland in 2016 opnieuw ‘A Local Swim Westland’.  Op 6 augustus 2016 vond de tweede editie plaats van dit zwemevenement dat dwars door de gezellige kern van het Westlandse De Lier loopt. Het is een open waterzwemtocht van 2 kilometer. Voor de jeugd was er een route van 530 meter. De tweede editie bracht het fenomenale bedrag van € 382.000,- op. Inmiddels is bekend waaraan de donatiegelden besteed gaan worden. Lees hier waaraan de donatiegelden van de de tweede A Local Swim Westland aan besteed is/gaat worden.

De tweede editie werd ook een fantastische ervaring voor de zwemmers. Mede door het publiek dat massaal langs de kade stond, de vele vrijwilligers, de gastvrijheid van het Oranje Comité  en de hulp van de verschillende belangrijke hulpdiensten. Reddingsbrigade Monster zal  de veiligheid van de zwemmers in het water bewaken.

Door mee te doen met A Local Swim Westland beleef je niet alleen een prachtig sportevenement en gezellige afterparty maar ben je een grote steun in de rug voor al die patiënten die getroffen worden door deze verwoestende zenuw-spierziekte. Door jouw ingebrachte sponsorgelden kan zeer belangrijk onderzoek ondersteund worden. Onderzoek naar de oorzaak en mogelijke behandeling van ALS en onderzoek  naar de kwaliteit van zorg en leven van patiënten. Je staat zij aan zij met alle ALS behandelteams en vrijwilligers in het land, en met de onderzoekers die keihard werken om de oplossing te vinden. Want ALS staat inmiddels op de kaart, maar moet ook van de kaart!

A Local Swim Westland is een prachtig sociaal evenement dat uniek is voor de regio. Doe je ook mee met de derde editie van A Local Swim Westland op 11 augustus 2018?

-  Deelnemers A  Local Swim Westland 2016

Deelnemers A Local JeugdSwim Westland 2016

Sponsors 2016

Bestedingen opbrengst 2016