Normal 72e9e5f73fc15290c4427a1aac7c96b3871333a1

Een magische 3e editie van A Local Swim Westland

17 augustus 2018 00:17

 

Wat hebben we met elkaar een bijzondere dag achter de rug. 
A Local Swim Westland 2018 was uniek en gaan we nooit meer vergeten.

Dank voor jullie deelname!

Dank voor het sponsoren!

Dank voor jullie vrijwillige inzet!

Met elkaar en met alle acties vooraf aan de swim konden we om 17.30 uur 
een magnifieke cheque omhoog houden van € 573.715,00. Magisch!

 

“Het was een dag vol liefde, gezelligheid en ontroering” (een bezoeker)

A Local Swim Westland 2018 was overweldigend!

Daar stonden de 700 deelnemers tijdens de opening om 13.00 uur op zaterdag 11 augustus jl. in hun witte badjassen, oranje badmutsen en oranje slippers. Klaar voor de start!

Na de opening door Linda Slaghuis (Stichting ALS Westland), Leonard van den Berg (hoogleraar experimentele neurologie in het UMC Utrecht Hersencentrum en coördinator van ALS Centrum Nederland) en mevrouw Marga de Goeij (oud-wethouder Gemeente Westland) volgde een spetterende warming up door de meiden van GYM Fitness Poeldijk waar de zwemmers massaal aan meededen. Per groep werden ze vervolgens in bussen van de Roo, Olympus en de Tuinderij naar het starteiland gebracht. Daar werden de deelnemers opgevangen door een groep vrijwilligers om hun badjassen en slippers in te leveren. Presentator Arthur Zuijderwijk hield bijzondere gesprekken met deelnemers en mensen die uitgenodigd waren om een startschot te verzorgen.

En dan de twee kilometer in de Lee. DJ Rob van Veen draaide bij iedere start het nummer ‘Power’. Want naast de fysieke power van de deelnemers was het vooral de mentale power die deze dag hoogtij vierde; met z’n allen iets willen betekenen tegen de zenuwspierziekte ALS! Eerst wennen aan het koude water, dan in je slag komen. De eerste 500 meter werden in de regel als de zwaarste ervaren. Aan vrijwel het einde van de Brede Lee volgt het keerpunt. Wat een verrassing voor de deelnemers dat precies op die plaats het Westlands Mannenkoor stond. Met nummers als ‘You’ll  never walk alone’, ‘Raise me up’ en ‘Kleine café aan de haven’ brachten zij veel gezelligheid en spirit voor de deelnemers.

De dikke haag toeschouwers aan de Kijckerweg lieten zich op dit deel van de route ook goed horen. Eenmaal de Heulbrug onderdoor en de helft van de route was afgelegd. Aangekomen in het water De Lee hadden veel bewoners gasten uitgenodigd om met elkaar de zwemmers aan te moedigen vanuit hun tuin. Een vriendengroep had een heel klein bootje mee het water in genomen zodat er vanaf de kades nog gedoneerd kon worden, door het heen en weer zwemmen hebben zij misschien wel 4 kilometer afgelegd. Bij Kijckerweg nr. 62 stond de band Harmich Herrie in de tuin, aangeboden door een groep uit Heeswijk Dinther die een echtgenoot en vriend aan ALS hebben verloren. De lekkere beat van DJ Hoogerbrugge gaf de zwemmers ook een duwtje in de rug.

Het gebied rondom de Sportlaanbrug was ook erg druk. Hier ging even voor vier uur ook de Jeugdswim van start. Veel ouders hadden met hun kinderen getraind en zwommen 500 meter met hen mee, maar niet voordat ook zij een goede warming-up hadden gedaan op het veld van de Scouting. Genodigde patiënten en hun partners zaten op het terras bij de Rank, een A1 locatie zo direct aan het water. Daar werden ze verrast door een eenmalig optreden van de Bloes Brodders ‘Everybody needs somebody’. Ook bij De Bongaard had je uniek zicht. Het was een lange sliert van mensen, vaak rijen dik, die zich langs het water hadden opgesteld en de zwemmers door de Lee heen brulden en klapten. Bij de Kerklaanbrug was het ook een drukte van jewelste waar Zeemanskoor Onder Zeil stond opgesteld. Vanaf dat punt nog 250 meter naar de finish bij de Bleijenburgbrug. Inmiddels stonden op het grote podium De Maxima’s klaar voor de afterparty. Maar eerst aan presentator Rob Veenman de eer om de laatste meters van de zwemmers te zien, hen naar binnen te supporten en een eerste reactie te vragen. Vol trots namen de zwemmers de medaille in ontvangst.

Hebben we alles verteld? Nee, bij lange na niet. De sfeer langs de Lee en op de finishlocatie is bijna niet na te vertellen. Westland knuffelde er op los. Iets wat je niet vaak in onze regio ziet in zo grote getale. Een zoen op de wang als felicitatie, een omhelzing omdat iemand het moeilijk had. Wat een dag. Alle deelnemers kregen een gezonde maaltijd aangeboden door Koppert Cress die door iedereen bestempeld werd als ‘waanzinnig lekker’.

Het Oranje Comité van De Lier was ook dit jaar zo gastvrij geweest om hun locatie beschikbaar te stellen en de heren hebben volop geholpen om alles op de juiste plaatsen te krijgen, Brandweer post De Lier heeft vooraf De Lee afgestruind naar scherpe voorwerpen en zorgde voor een heerlijke douche in de GOE. Onmisbaar was de inzet van 26 man Reddingsbrigade Monster die zeer nauwlettend de zwemmers in de gaten hield en nazorg verleend heeft aan zwemmers, AdFysio die hun hele pand beschikbaar stelde als uitvalsbasis voor alle hulpdiensten en 700 goodies hebben verzorgd. Veel dank aan dokter Blom en EHBO, tevens aan ‘t-Centrum en de eigenaar van Hoofdstraat 117 voor het beschikbaar stellen van omkleedruimte, de bedrijven Hoedbouw, Kroes en van Dijk en Korteland voor de in- en uitloopplanken en de start- en finishbogen. Trefzeker en PE-Sound hebben het gezellig gemaakt door inrichting en licht & geluid. Niet te vergeten alle beschikbaar gestelde producten en artikelen voor de zwemmers zoals o.a. de bananen, sportdrank & Powerkoeken.

DANK aan de 130 vrijwilligers die met heel veel enthousiasme door hun onmisbare inzet alles mogelijk maakten, en de partners en sponsoren die met elkaar zorgden voor een geweldig eindbedrag. SAMEN ZIJN WE STERKER TEGEN ALS! Studio Stolze heeft de hele dag gefilmd en de compilatie is komend weekend te zien op de WOS. De organisatie bedankt iedereen die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan deze waanzinnige dag. 

Heb je mooie, leuke of ontroerende momenten meegemaakt tijdens A Local Swim Westland 2018 of tijdens een van de eerdere edities? Dan zouden we het super vinden als je die met ons wilt delen. Mailen kan naar linda@alswestland.nl