Normal af8b89a2b50405ff719adbf0ebfa3f5343c971b7

10 jaar ALS Westland & 3e editie A Local Swim Westland!

03 maart 2018 14:31

In 2018 bestaat ALS Westland 10 jaar, niet te geloven, de tijd gaat snel. Het staat allemaal nog scherp op ons netvlies, hoe het bestuur elkaar per toeval ontmoette, de eerste vergadering, de eerste actie. En vooral dat we zo zenuwachtig waren. Het woog zwaar, want voor de patiënten en families wilden we het meer dan goed doen. Het verhaal van de zeer ernstige en dodelijke zenuw-spierziekte moest goed verteld worden. Toen konden we nog niet vermoeden dat onze acties zoveel teweeg zouden brengen. Dat we geëmotioneerde mensen aan de telefoon zouden krijgen omdat hun lieve familielid, vaak al lang geleden, aan ALS was overleden. Of de jonge vrouw die altijd een andere ernstige ziekte noemde als ze vertelde over haar overleden vader. De mensen kenden ALS niet en begrepen de heftigheid ervan niet. Wonden werden door de acties opengehaald  maar het voelde ook als een opluchting werd ons verteld. Want ALS kreeg een gezicht.

Het kreeg vooral een gezicht door de patiënten die hielpen om hun ziekte bekender te maken. Daar hebben we enorm veel respect voor.  Zij lieten zich in al hun kwetsbaarheid interviewen en filmen. Dat was moeilijk, voor het hele gezin, want de impact van de beelden was groot. Maar uiteindelijk waren ze allemaal trots op het eindresultaat. Dat gaf een bijzonder en waardevol document.

Voor ALS werd het nummer  ‘Het antwoord is JA’ gemaakt waarin hulp bieden aan een naaste en onvoorwaardelijke liefde beschreven werd. Dit lied staat nog altijd symbool voor wat er toen in de Westlandse gemeenschap gebeurde en nog steeds gebeurt. Want ALS raakt, onze regio kwam in beweging en was bereid een schakel te zijn in de zoektocht naar-  en mogelijke oplossing van ALS. ALS blijkt zeer complex, de zoektocht is niet makkelijk. Doordat mensen in de bres sprongen, en nog steeds springen, werd het draagvlak steeds breder en kan er nu veel meer onderzoek plaatsvinden. Er wordt gedreven en efficiënt gezocht, onderzoeken leveren belangrijke bevindingen op en inmiddels wordt wereldwijd maximale kennis gedeeld en er is goede afstemming over de onderzoeken.     

De derde editie van A Local Swim Westland staat voor de deur. We kijken nu al uit naar de pakkende teksten die de zwemmers bij hun inschrijving op de A Local Swim actiesite vermelden zoals: 

    'Niet denken maar doen, voor ALS!'
    'Niet omdat het moet, maar omdat het nog kan!'
    'Samen zijn we sterker tegen ALS!'
    'Gaan voor een ander!'

Mooie teksten, zeker het woord ‘samen’. Samen zijn we sterker tegen ALS! Zwem je ook mee? Inschrijven kan vanaf 6 maart a.s. via deze website.

Hartelijke groet,

Bestuur Stichting ALS Westland